Csók-a, Bussay lányokkal2014.03.31. 13:05, pking
Csörnyeföldi kalandozások
Néha egy kicsit nálunk is összetorlódnak a dolgok, így megkésve, de talán még némi érdeklődésre számot tartva jelentkezünk ezzel a bejegyzéssel. Szóval pincészet bemutatkozó est. Most végre nem Szekszárdról. De nem is Villányból. Sőt, mégcsak nem is a Pécsi vagy a Tolnai borvidékről. Múlt szombaton egy kicsit kitekintettünk távolabbra, egészen a Zala megyei Csörnyeföldig, ahonnan a Bussay Pince borai és természetesen a Bussay lányok érkeztek hozzánk a Kalamárisba.

Ár-érték talány2014.03.17. 15:28, pking
Bor-Boksz: Pinot Noir
Merthogy továbbra is makacsul tartja magát a dogma, hogy amelyik bor drága, az bizonyára nagyon jó is. Persze általában az ár nemcsak a palack beltartalmának a mutatója, hanem a termelő presztízsét, az elmúlt évek áldozatos és eredményes munkáját is tükrözi. Ennek ellenére szeretnénk, ha az átlagfogyasztó egy kicsit még rugalmasabb lenne, lehet nagyon-nagyon jó borokat (vörösborokról beszélünk) kapni 2-3 ezer forint alatt is, és attól, ha egy jólcsengő nevet hallunk, még egyáltalán nem biztos, hogy tetszeni fog, amit a palackban találunk, s esetleg nem a mi fülünk fog másnap csengeni egyéb előre nem látható tényezők miatt. Szóval csak óvatosan!

(Fotó: Németh József) - Ezúttal a Pinot Noir volt a soros
Két Zoli és három szekszárdi a főszerepben2014.03.10. 16:32, kalamaris
Tematikus Borestek Szabó Zolival 2.0 – Kilenc Korty Kékfrankos
Ha a hónap első csütörtöke, akkor Tematikus Borkóstoló Szabó Zolival a Kalamárisban, reméljük lassan már összeforr ez a két „fogalom” itt Pécsen. Ezúttal a kékfrankos volt a terítéken, kilenc bor, összesen hét borvidékről, próbálunk új, a régiónkban nehezebben elérhető tételeket is bevonni, hiszen minél változatosabb egy borsor, annál izgalmasabb a végeredmény. Meglepetés-vendégünk Horváth Zoli volt a mohácsi Planina Borháztól, akinek nagyon szépen köszönjük, hogy eljött, s – ahogy mondani szokás – emelte az est fényét.
Ne olvasd el…2014.03.03. 15:55, pking
Bemutatkozik a Szeleshát Szőlőbirtok
…hanem inkább kóstold meg! Mert hiába írunk itt minden jót egy adott este borsoráról (hiszen kereskedők is vagyunk), az az igazi, ha megkóstolja az ember a kívánt nedűt. S vagy tetszik vagy nem. Pont. Na, most létezik a két szint között is egy lépcsőfok, ugyanis ha maga a borász vagy egy, a bor készítésében autentikus személy mesél az adott borokról és mondja el a véleményét, az azért mégiscsak hitelesebb egy kicsit. A „Bemutatkozik…” elnevezésű kóstolóink pont ezt a célt szolgálják, hogy a bor-érdeklődő közönség elsőkézből tudhassa meg a „tudnivalókat”, egy kis háttérinformációt a borokról, érdekességeket az egyes borfajták fantázianeveiről és egyáltalán kialakuljon egyfajta személyes kapcsolat is a pincészet felé, tudjanak arcot kötni a borhoz, ha éppen kortyolhatnékuk támad. Múlt hét pénteken a szekszárdi Szeleshát Szőlőbirtok volt a soros, a pincétől Szekretár János érkezett hozzánk a Kalamárisba, s utólag elmondható, hogy sokkal többet kaptunk az estétől, mint amire számítottunk.
Let’s Get Ready To Rumble!2014.02.24. 17:44, pking
Azaz induljon a morajlás!
A szombat esti Kalamáris Borbisztró és Vinotékában megrendezésre kerülő Bor-Boksz gálán két patinás borvidék csapott össze, Szekszárd és Villány, öt súlycsoportban. A téma a cabernet sauvignon volt, a tét pedig a legjobbnak járó presztízs és megbecsülés. A végeredményt tekintve – ha nem is kiütéssel, de – egyértelmű pontozással Szekszárd nyerte a meccset, lássuk hogyan, s miként.
|